/ 02A
meer over

e-learning op maat

Vanuit mijn kantoor in Arnhem heb ik al talloze e-learning modules ontworpen en ontwikkeld. Maar wat is e-learning nou precies en wat heeft het voor een toegevoegde waarde aan uw organisatie?

wat is e-learning en hoe werkt het?

Laten we beginnen met waar de “E” in E-learning voor staat. Deze staat voor “electronisch”, net zoals bij e-commerse en bijvoorbeeld e-book. Dus eigenlijk is het leren via je smart device of computer en dat heeft zo z’n voordelen. Je start de module op in een internet browser (vaak via een Learning Management System (LMS*)) en kan daarna de cursus doorlopen waar en wanneer je maar wilt. Op de pagina’s of slides van de e-learning module kunnen werkvormen (vragen), afbeeldingen, teksten, animaties, video’s, illustraties etc. staan ter ondersteuning van de inhoud. Aan het einde van de module worden jouw resultaten opgeslagen in het LMS* en kun je meteen zien of je de cursus gehaald hebt.

voordelen cursist

Een e-learning doorlopen hoeft niet klassikaal en kun je thuis (of ergens anders) doen op je eigen computer. Of als je op bezoek bent bij iemand op zijn of haar computer natuurlijk, dus eigenlijk overal als je maar een internet verbinding hebt. Ook kun je helemaal zelf bepalen wanneer je deze cursus gaat doen en zit je dus niet met tijdsdruk van buitenaf.

voordelen organisatie

Als organisatie kunnen de cursisten online gemonitord worden via een Learning Management Systeem (LMS*). Zo kun je zien wie een module gehaald heeft en wie niet. Een e-learning module kan ook een onderdeel zijn van een leertraject. Hierin is een leerpad gemaakt in het LMS* en zijn modules onderdeel van het leertraject. Het is mogelijk dat als alle modules in het gehele leerpad doorlopen en behaald zijn, er per gebruiker een certificaat gegenereerd wordt met eventueel de uitslag van zijn of haar score.

*Het Learning Management Systeem is een platform waar e-learning modules gehost kunnen worden. Het LMS is tevens de plek waar de gebruiker (en natuurlijk ook de beheerder) in kan loggen om zijn voortgang en score van de e-learning module en/of leertraject te bekijken.

scripting

Zoals eerder aangegeven ontwikkel ik e-learning modules op grafisch en technisch gebied. Dat betekent dat scripts en storyboards aangeleverd worden door cliënten die vervolgens door mij vertaald worden naar een e-learning module of modules. Maar wat nou als er nog geen script is?

Via mijn netwerk van onderwijskundigen kan ik ervoor zorgen dat er voor u een didactisch verantwoord script geschreven wordt.

ontwerp en voorstel

Voordat ik begin met het bouwen van een module, maak ik altijd eerst een grafisch en functioneel voorstel (tenzij er al een bestaand template is natuurlijk). Dat zijn (ca.) een drietal pagina’s om een idee te krijgen hoe de e-learning module er ongeveer uit komt te zien, hoe het ontwerp aanvoelt, hoe de navigatie werkt, hoe eventuele pagina of tekst animaties eruit zien, etc. 

teksten, afbeeldingen en concentratieduur

Mijn mening is dat rust op pagina’s (op het scherm) een positieve invloed heeft op het opnemen van kennis en de cursist zo de concentratie langer vast houdt en beter kan onthouden wat er inhoudelijk op de pagina staat. Zo kort mogelijk krachtige teksten met sterk ondersteunende afbeeldingen, video’s of illustraties zullen de aandacht van de deelnemer vast blijven houden. Daarnaast is de duur van studeren van belang. Na een half uur achter elkaar studeren is je aandacht al behoorlijk gedaald.

Vanaf dat moment neem je niet meer alles volledig in je op en dat is natuurlijk niet effectief! De gemiddelde concentratieduur van de mens ligt tussen de 15 en de 45 minuten. Dus studeren in korte blokken met korte pauzes van ongeveer 5 – 10 minuten er tussen geeft het beste leerresultaat. Het nemen van korte pauzes heeft als voordeel dat je hersenen de tijd krijgen om de informatie te verwerken. Een e-learning module zou daarom ook eigenlijk niet langer moeten duren dan maximaal 45 minuten.

Afbeeldingen krijg ik meestal aangeleverd of zoek deze op stock websites zoals Shutterstock, Gettyimages en IstockPhoto. Het komt voor dat de betreffende afbeelding er niet tussen staat. Hiervoor kan VNYRD® content op maat maken. Klik hier voor meer infromatie.

maatwerk

Elke organisatie heeft haar eigen behoefte en ideeën omtrent het overbrengen van kennis naar personeel of wellicht zelfs naar klanten. Daarom is het belangrijk dat een e-learning module zo goed mogelijk aansluit bij de cultuur, stijl en bedrijfsvoering van uw organisatie en is het streven dat inhoudelijk, didactisch en grafisch past als gegoten.

wat kost een e-learning?

Dat is moeilijk te zeggen. Eigenlijk is het een beetje dezelfde vraag als “Wat kost een huis?”. Hoeveel kamers heeft het? hoe groot is het huis? Hoe groot is het kavel? etc. Voor een e-learning cursus is dat niet veel anders. Hoeveel pagina’s heeft de module? wat zijn de technische wensen? hoeveelheid tekst, video’s en afbeeldingen? zitten er veel custommade elementen in? etc. Neem even contact op, vanuit daar te bekijken wat uw specifieke wensen zijn en op basis hiervan eventueel een offerte te maken.

disclaimer

Aan de op deze website gegeven informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

VNYRD ® 2024 | PRIVACYVERKLARING

Scroll to Top